Västmedia döljer Förenta Staternas militära hot mot Kina

img_6241.jpg
RIMPAC-invasion under Pelosi-besöket
av Sara Flounders för Workers World den 9 augusti 2022
Denna insiktsfulla artikel av Sara Flounders, som ursprungligen publicerades i Workers World, avslöjar det otroliga hyckleri som de "fria" medierna uppvisar - de ger oavbrutet utrymme åt Kinas påstått aggressiva svar på Nancy Pelosis Taiwanbesök, samtidigt som de strängt ignorerar de RIMPAC-manövrar som samtidigt genomförs av den amerikanska flottan.

Sara noterar att USA upprätthåller en konstant militär närvaro i regionen och kopplar detta tillbaka till den imperialistiska dominansen av Kina, som började med det första opiumkriget för nästan 200 år sedan. Precis som opiumkrigen utkämpades för att införa brittisk imperial hegemoni, genomförs den nuvarande upptrappningen i Stillahavsregionen för att införa USA:s imperiala hegemoni. Skillnaden är att efter upprättandet av Folkrepubliken Kina 1949 har den KKP-ledda regeringen kunnat "återuppbygga ett starkt, enat Kina som i allt högre grad kan försvara sina kustvatten och stå emot USA:s imperialistiska krav".

Författaren påpekar att USA bedriver en "desperat imperialistisk strategi för att vända sin sjunkande globala position", och att det ställer till med förödelse i processen. Progressiva och fredsvänliga krafter över hela världen måste gå samman mot detta hot.
När den styrda missilbestyckade jagaren USS Benfold genomförde sin tredje seglats genom Sydkinesiska havet på en vecka, var den kinesiska regeringen tvungen att beteckna åtgärden som en provokation.

Varför har det nästan inte funnits någon bevakning av det som ägde rum samtidigt som mångmiljonären Nancy Pelosi, talman i representanthuset, besökte Taiwan?

Tänk på vad som sägs, liksom vad som helt utelämnas, i den amerikanska rapporteringen om Kinas marina närvaro runt Taiwan.

Det amerikanska marinkommandot RIMPAC (Rim of the Pacific Amphibious Assault Training) genomförde manövrer med 170 flygplan, 38 fartyg, fyra ubåtar och 25 000 militärer från alla imperialistiska G7-länder. Cirka 19 andra länder i Asien och Stillahavsområdet deltog symboliskt. RIMPAC är världens största internationella sjöfartsövning.

Denna aggressiva sjöfartsaktion ägde rum från den 29 juni till den 4 augusti. Med andra ord pågick den samtidigt som parlamentets talman Nancy Pelosi besökte Taiwan.

Informationsutformningen är allomfattande. Oavsett om det är FOX News, CNN, AP, New York Times eller Washington Post är de mångmiljarddollarstinna medierna en del av och helt sammanflätade med USA:s militärindustri. De samarbetar för att dölja USA:s krigsplaner och provokationer.

Företagsmediernas roll i den totala förvrängningen av nyheterna om Kina måste ifrågasättas.

Kinas rätt till självförsvar

Medias rapportering om Kinas militärövningar runt Taiwan beskriver dem aldrig som självförsvar. Medierna uppvisar absolut enighet och blockerar varje omnämnande av Kinas rätt att skydda sin nationella suveränitet och territoriella integritet.

Varje uttalande eller åtgärd från Kinas sida beskrivs obevekligt som “hotfullt”, “provocerande” eller “expansionistiskt”. Samma ord används om och om igen i nyhetsartiklar och politikers uttalanden.

Det finns bara en accepterad politisk linje. Medierna upprepar att Kina är irrationellt, paranoid, stridslystet, hotfullt och överreagerar.

USA:s åtgärder, till och med militära manövrar där tusentals soldater använder jetbombare och hangarfartyg, beskrivs som “rutinrotationer” eller normala scheman – det vill säga om de etablerade medierna överhuvudtaget rapporterar om dem.

De kinesiska medierna beskrivs alltid som statskontrollerad propaganda. Som jämförelse definieras de amerikanska företagsmedierna alltid som fria och demokratiska.

Detta är så obevekligt att det påverkar även sociala krafter som motsätter sig USA:s militarism och ändlösa amerikanska krig.

Rutinmässiga hot från den amerikanska flottan

RIMPAC planeras och samordnas av den amerikanska flottans tredje flotta. Enligt dess befälhavare är deras massiva träning avsedd att avskräcka från en upptrappning från Kinas militär.

Endast en del av tredje flottan är engagerad i RIMPAC. Flottans totala storlek uppgår till en stridsberedd styrka på fler än 68.000 soldater, 100 fartyg och 400 flygplan.

När Pelosi besökte Taiwan var den amerikanska flottans sjunde flotta på plats, den största av dess framskjutna flottor. Vid varje given tidpunkt uppgår den till 50-70 fartyg och ubåtar, 150 flygplan och fler än 27.000 sjömän och marinsoldater.

Sjunde flottan leds av USS Ronald Reagan och åtföljs av jagare (bestyckade med fjärrstyrda missiler), atomubåtar och jaktflygplan. Detta fartyg har nu fått sällskap av hangarfartygsstridsgrupper bestående av USS Nimitz och USS Theodore Roosevelt.

Det kan jämföras med ett scenario där kinesiska jagare skulle segla in i Mexikanska golfen, utanför New Orleans och Houstons kust.

USA:s stillahavsflotta består av cirka 200 fartyg/ubåtar, nästan 1200 flygplan och fler än 130.000 militära och civila sjömän. USA:s flotta har 11 hangarfartygsstridsgrupper på internationellt vatten.

Gömmer sig bakom synlighet

Är inte detta aggressivt och hotfullt? Ändå är denna enorma och dödliga armada dold i media. Den nämns knappt. Men även när den nämns och hundratals fartyg och flygplan är inblandade, beskrivs det som att de helt enkelt deltar i “rutinmässiga” eller “vanliga” övningar.

Dessa fortsatta angrepp behandlas inte som toppnyheter, men de rapporteras i militära nyhetsmedier, t.ex. i Navy Times.

När den styrda missilbestyckade jagaren USS Benfold genomförde sin tredje seglats genom Sydkinesiska havet på en vecka, var den kinesiska regeringen tvungen att beteckna åtgärden som en provokation.

Den amerikanska flottans sjunde flotta har, som en utmaning mot Kina, hittills i år skickat i genomsnitt en missilbestyckad jagare per månad genom Taiwansundet.

Enligt Navy Times protesterade Kinas utrikesministerium: “Den amerikanska militärens agerande har allvarligt kränkt Kinas suveränitet och säkerhet, allvarligt undergrävt freden och stabiliteten i Sydkinesiska havet och allvarligt kränkt internationell rätt och normer som styr internationella relationer”.

Kinas fasta ståndpunkt sedan länge är att “de två sidorna av Taiwansundet tillhör ett enat Kina och de bör arbeta tillsammans för att söka nationell återförening”.

Taiwansundet är en del av Sydkinesiska havet, och Kina har hävdat att området är dess territorialvatten. USA har dock konsekvent hävdat att USA ser sundet som internationellt vatten.

Navigationsfrihet – imperialistiskt sjöröveri

“Navigationsfrihet” liknar det storslagna begreppet “frihandel”. Det handlar inte om frihet. Navigationsfrihet har inneburit obegränsad amerikansk, brittisk, fransk och japansk tillgång till plundring av Kina.

Få människor i Europa och USA är medvetna om US Navy för mer än hundra år sedan skickade hela flottor av pansarskepp för att patrullera kinesiska floder och kustvatten.

Särskilda flottor av kanonbåtar från den amerikanska marinkåren och flottan patrullerade kinesiska floder längre än 1.600 mil inåt landet. De var där för att upprätthålla USA:s handelsintressen och slå ner uppror. Ockupationsarméer från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan var stationerade i kinesiska städer.

“Koncessioner” påtvingades Kina genom brutal kanonbåtsdiplomati och skrevs in i betungande ojämlika fördrag som tvingade Kina att betala enorma skadestånd till de imperialistiska länderna och bevilja sådana “koncessioner” som kontroll över sina städer, större hamnar och största vattenvägar.

Storbritannien, med amerikanskt och franskt deltagande, utkämpade två opiumkrig i Kina för att genomdriva sin “rätt” att sälja opium. Köpmännen kallade detta för att “försvara frihandeln” och “skydda navigationsfriheten”.

Det var det kinesiska kommunistpartiets seger 1949 som slutligen satte stopp för dessa invasioner av “frifärd” på Kinas fastland och öppnade möjligheten att återuppbygga ett starkt, enat Kina, som i allt högre grad kan försvara sina kustvatten och stå emot USA:s imperialistiska krav.

De korrupta och besegrade tidigare militära styrkorna, som försvarade den gamla godsägarklassens rättigheter, drog sig tillbaka, med USA:s flottas skydd, till öprovinsen Taiwan. Detta var knappast en demokratisk process. Det var en fullständigt militariserad amerikansk ockupation av ön.

Kina har en konsekvent och välförståelig ståndpunkt om sin suveränitet och territoriella integritet, som erkänns internationellt i alla världsorgan. Kina har upprepade gånger hävdat sin rätt att lösa denna oavslutade nationella återförening.

USA bryter mot undertecknade avtal

Washington DC bryter öppet mot tre olika undertecknade avtal – gemensamma kommunikéer som man gjorde med Kina 1972, 1979 och 1982 – där man bekräftar att Kina är ett land och att Taiwan är en provins i Kina.

Om västmedia idag skulle fokusera på dessa undertecknade avtal om “ett Kina” skulle det avslöja att USA har brutit sina löften om att inte avbryta Kinas ansträngningar att på ett fredligt sätt återförena landet.

Då och då glider sanningen in. Roger Waters, medgrundare av Pink Floyd, ett engelskt rockband som bildades i London 1965, är nu på en sista USA-turné med titeln: “This is not a drill”. I en intervju med CNN den 7 augusti avvisade Waters den amerikanska berättelsen om Taiwan.

När CNN-värden Michael Smerconish sa i intervjun att “Kina är för upptagen med att omringa Taiwan”, sa Waters omedelbart: “De omringar inte Taiwan, Taiwan är en del av Kina och det har absolut accepterats av hela det internationella samfundet sedan 1948”. Smerconish försökte avbryta Waters och sade att Kina “står högst upp på listan över brottslingar mot de mänskliga rättigheterna”. Waters svarade omedelbart: “Kineserna åkte inte till Irak och dödade 1 miljon människor 2003.”

Pelosi och insiderhandel

USA:s företagsmedier är eniga i sin fientlighet mot Kina. Samtidigt kan olika medier gynna antingen ett demokratiskt eller republikanskt presidentskap.

Fox News till exempel, som är skyldig till en daglig portion rasistiska stereotyper mot Kina, låg i framkant när det gällde att avslöja Nancy Pelosis make, Paul Pelosi, för hans insiderhandel med aktier för flera miljoner dollar i ett halvledarföretag strax innan kongressen röstade för att ge 52 miljarder dollar till chipproducenter i USA, den så kallade CHIPS-lagen.

Trots denna skandal och sin roll som talman i representanthuset träffade Nancy Pelosi ordföranden för Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), världens största halvledartillverkare och mottagare av den amerikanska lagstiftningen.

TSMC planerar att bygga en chipfabrik för 12 miljarder dollar i USA. Halvledarindustrin är en prioritet för USA:s “inringning” av Kina. Samtidigt använder den amerikanska regeringen olika sanktioner för att undertrycka kinesiska högteknologiska företag och bryta chipleverantörskedjor bort från Kina.

Ansträngningar för att vända USA:s företagsnedgång

USA använder CHIPS Act för att tvinga företag i länder och regioner med nyckelstatus i de globala chipförsörjnings- och industrikedjorna att följa USA:s regler, samt för att omringa och undertrycka chipindustrier på tillväxtmarknader.

Wang Peng, forskare vid Beijing Academy of Social Sciences.

Lagförslagets krav är att företagen endast ska välja ett av två alternativ: affärsrelationer med Kina eller subventioner från den amerikanska regeringen.

Problemet som USA-imperialisterna står inför är hur de ska kunna tvinga länderna i regionen att agera mot sina egna ekonomiska intressen.

Taiwans årliga export till Kina uppgår till 126,2 miljarder dollar, nästan dubbelt så mycket som exporten till USA på 65,9 miljarder dollar. Sydkoreas export till Kina på 132,5 miljarder dollar är långt större än exporten till USA på 74,4 miljarder dollar. Japans export till Kina uppgår till 163,8 miljarder dollar, jämfört med exporten till USA på endast 135,9 miljarder dollar.

För att tvinga högteknologiska företag att koppla bort Kina behöver USA-imperialismen en politisk/militär kris med Kina. Varje amerikansk plan för sanktioner mot Kina börjar med en fabricerad kris om Taiwan.

USA-imperialismens strategi att omstrukturera och snedvrida den globala ekonomin för att tjäna sina egna kortsiktiga intressen av att maximera omedelbara vinster har lett till en aggressiv amerikansk expansion av Nato och provokationer i Ukraina.

Det omedelbara hotet mot USA:s hegemoni var EU:s handel med Ryssland på 260 miljarder dollar per år – tio gånger mer än handeln med USA. Att bryta denna växande ekonomiska integration mellan EU och Ryssland, och på en ännu högre nivå med Kina, tjänar de långsiktiga strategiska intressen för USA:s företagsdominans som har funnits sedan andra världskriget.

År 2021 var Kinas BNP ungefär tio gånger större än Rysslands. Kina är världens främsta handelsekonomi och den främsta exportören av tillverkade varor. Landet har en allt starkare ställning att stå emot USA:s krav.

Den desperata imperialistiska strategin för att vända USA:s sjunkande globala position kommer att vara mycket mer störande för världsekonomin.

Denna information om USA:s provokationer måste dras ut i dagsljuset av alla de krafter som är fast beslutna att förhindra ett nytt imperialistiskt krig.

De amerikanska företagsmediernas roll är att få de imperialistiska hoten att framstå som godtagbara och helt rimliga. Detta är möjligt endast genom att blockera all tidigare historia av USA:s krig och samtidigt använda rasism för att smutskasta och demonisera Kinas legitima, rimliga och lagliga svar och motåtgärder, förklarar den taiwanesiska rapparen och antiimperialistiska kommentatorn Zhong Xiangyu: “Den amerikanska regeringen har aldrig varit Taiwans beskyddare. Den amerikanska flottan var det första landet som attackerade Taiwan med ett krigsfartyg 1867. Den amerikanska flottan stödde Japan när det invaderade Taiwan 1874. Den amerikanska regeringen sålde vapen till Japan under det kinesisk-japanska kriget, vilket ledde till Kinas nederlag och tvingade Kina att avstå Taiwan till Japan 1895.

“I dag är taiwanesisk separatism inte sant oberoende. Det innebär bara att tjäna USA:s intressen i ett hegemoniskt, ojämlikt förhållande.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Optimized by Optimole

Upptäck mer från cronander.net

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa