USA stör freden och stabiliteten genom att sända ett amerikanskt krigsfartyg genom Taiwansundet

img_5939.jpg
Nyhetsanalys, lördagen den 23 juli 2022.
FBA uppges ha använt hangarfartyget på bilden, 山东舰 (Shandong), som bas när den amerikanska jagaren USS Benfold satte kurs genom Taiwansundet.

USA stör freden och stabiliteten genom att sända ett amerikanskt krigsfartyg genom Taiwansundet.

“De frekventa provokationerna och maktdemonstrationerna från amerikansk sida har helt och hållet bevisat att USA stör freden och stabiliteten i Taiwansundet och skapar säkerhetsrisker i regionen”, sade Shi Yi, överste och talesman för FBA:s (Folkets Befrielsearmé) östkommando.

Han reagerade på att en seglats som den amerikanska missilbestyckade jagaren USS Benfold i tisdags gjorde genom Taiwansundet “offentligt hajpade upp situationen”, enligt ett uttalande från FBA.

Överste Shi sade att FBA satte in flottan och flygvapnet för att upprätthålla säkerheten och övervaka USA:s krigsfartygs rörelse söder om fastlandet.

USS Benfolds resa söder om det kinesiska fastlandet kom samma dag som en rapport om att USA:s kongresstalman, Nancy Pelosi, planerar att flyga till den kinesiska provinsen Taiwan i augusti (ett folkrättsbrott från Washingtons sida, som Beijing starkt motsätter sig).

“Trupper från FBA:s östkommando är alltid i högsta beredskap för att resolut skydda Kinas nationella suveränitet och territoriella integritet”, tillade den kinesiske översten.

Det hårt trafikerade sundet separerar Taiwan, vars regering i Taipei (sedan fascisternas flykt 1949) insisterar på att vara Kinas legala regering, från fastlandet.

Beijing har även kritiserat Washington för att amerikanska örlogsfartyg i flera omgångar har gjort intrång vid Xisha- och Nanshaöarna i Sydkinesiska havet.

Den amerikanska flottans provocerande närvaro sedan 1949, i de vatten som ligger mellan det kinesiska fastlandet och Stilla Havet, har av säkerhetsskäl tvingat Kina att hävda suveränitet över delar av Sydkinesiska havet, som enligt internationell rätt egentligen tillhör bland annat Filippinerna, Brunei, Malaysia och Vietnam. De illegitima kinesiska anspråken, som USA genom sin militära närvaro framtvingat, bygger på Kinas nio linjer – lila streck på officiella kinesiska kartor som anger Beijing historiska anspråk på Sydkinesiska havet.

Filippinerna vann 2016 ett mål vid den permanenta skiljedomstolen i Haag som fastställde havsgränserna mellan länderna i regionen. Viljan i Beijing att acceptera utfallet kompliceras av att USA, UK och Frankrike genom sin militära närvaro fortsätter att hota Kinas säkerhet. Den kinesiska regeringen genomskådar såklart Washingtons ursäkter för att uppehålla sig vid Kinas gräns när USA, under mantran om “fri navigering” i vad Washington kallar internationellt vatten, regelbundet placerar ut krigsfartyg och attackflyg i regionen.

USA har även bildat en allians med Indien, Japan och Australien, kallad Quad, för att “motverka Kinas växande ekonomiska och militära inflytande” i Stillahavsområdet och nyligen tvingade USA dessutom tolv länder i regionen att undertecknade ett ekonomiskt ramverk för att “stärka handelsförbindelserna” (d.v.s. frysa ut Kina).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Optimized by Optimole

Upptäck mer från cronander.net

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa