Hög intelligens korrelerar med vänsterorienterade åsikter

Noor Al-Siba, Neoscope, 13 april 2024
Ordförande Hồ Chí Minh, vars rörelse befriade Vietnam från kolonialmakterna (Japan, Frankrike, Storbritannien och USA) och införde ett egalitärt system. Bildkälla: thcsphucluong.daitu.edu.vn

Forskare finner att högre intelligens korrelerar med vänsterorienterade åsikter

En ny provocerande studie har funnit ett samband mellan vänsterorienterade åsikter och både högre intelligenskvot (IQ) och genetiska markörer som anses vara förknippade med högre intelligens.

Psykologiforskare vid University of Minnesota Twin Cities rapporterade nyligen i en artikel, publicerad i tidskriften Intelligence, att ett flertal intelligenstester visar att vara smartare “är korrelerat med en rad vänsterorienterade och frihetliga politiska övertygelser”.

“Våra resultat”, skrev artikelförfattarna, “tyder på att en genetisk predestination att vara smartare leder till vänsterorienterade åsikter.”

Som med all forskning om mänsklig intelligens är arbetet vanskligt. Det finns olika typer av intelligens, och det är svårt att dra gränsen mellan natur och miljö, eftersom utbildning tydligt får IQ-testresultaten att stiga.

Ändå är pappersmetodiken övertygande. UM-författarnas resultat kommer ur en studie av mer än 200 familjer, varav en del endast hade biologiska barn, andra endast adopterade barn och en mindre del både adopterade och biologiska barn.

“Vi finner att både IQ och genetiska markörer för intelligens, så kallade polygena poäng, kan hjälpa till att förutsäga vilket av två syskon som tenderar att vara mer socialliberalt”, säger Tobias Edwards, författare till studien, till PsyPost i en fascinerande intervju om forskningen. “Det handlar om syskon med samma uppväxtvillkor, som växer upp under samma tak.

“Detta tyder på att intelligens är förknippat med politisk övertygelse, inte enbart på grund av miljö eller uppfostran, utan snarare att den genetiska variationen för intelligens kan spela en roll för att påverka våra politiska skillnader”, tillade han. “Varför är detta fallet? Det vet jag inte.”

“Med hjälp av både uppmätt IQ och polygena poäng” – de senare är genetiska profiler som avgör allt möjligt, från hur man ser ut till risken att drabbas av sjukdomar eller psykisk ohälsa – mätte forskarna “kognitiv prestation och utbildningsnivå” och fastställde sedan om det fanns ett samband mellan intelligens, genetik och politisk tillhörighet.

På den politiska sidan undersökte de fem variabler: “politisk orientering, auktoritarism, egalitarism, socialliberalism och skattekonservatism”.

“Polygena poäng kunde signifikant förutsäga socialliberalism och lägre auktoritarism, inom familjer, även efter att ha kontrollerat för socioekonomiska variabler.”

Edwards varnade dock för att politiska övertygelser är komplexa konstruktioner av ett visst historiskt ögonblick som aldrig helt kommer att kunna reduceras till någon enskild variabel.

“Denna överraskning belyser en viktig punkt; det finns ingen lag som säger att intelligenta människor alltid måste stödja vissa trosuppfattningar eller ideologier”, säger han till PsyPost. “Hur vår intelligens påverkar våra övertygelser är sannolikt beroende av vår miljö och kultur. Om vi tittar tillbaka i historien kan vi se att intelligenta individer har attraherats av alla möjliga olika och ofta motsägelsefulla idéer.”

“Intellektuella har flirtat med och förförts av farliga ideologier och tyranniska regimer”, tillade han. “Många smarta människor har trott på idéer som är rent ut sagt korkade. På grund av detta tvivlade George Orwell på att partisanernas intelligens kunde vara någon vägledning för kvaliteten på deras övertygelser och förklarade att ‘man måste tillhöra intelligentian för att tro på sådana saker: ingen vanlig människa kan vara en sådan dåre’.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Optimized by Optimole

Upptäck mer från cronander.net

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa