Erdoğan hotar Nato-landet Grekland med krig

ANKARA, Turkiet (AP) , 9 juni 2020
På detta foto, som tillhandahålls av den turkiska administrationen, talar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, i mitten, med försvarsminister Hulusi Akar under den sista dagen av militärövningar som ägde rum i Seferihisar nära Izmir, på Turkiets Egeiska kust, torsdagen den 9 juni 2022. (Turkiska administrationen via AP)

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanade, i form av en skarp varning, på torsdagen Grekland att demilitarisera öarna i Egeiska havet, och sade att han “inte skämtade” och publicerade tweets på grekiska och engelska, i en markant skärpning av retoriken mot Turkiets granne och historiska regionala rival.

Turkiet säger att Grekland har byggt upp en militär närvaro i strid med fördrag som garanterar att de Egeiska öarna är obeväpnade. Landet hävdar att öarna överlämnades till Grekland på villkor att de förblev demilitariserade.

Aten kontrar med att öarna, som har varit bemannade i årtionden och ligger inom nära räckhåll för en stor turkisk landstigningsflotta, inte kan lämnas oskyddade.

“Vi uppmanar Grekland att sluta beväpna de öar som har icke-militär status och att agera i enlighet med internationella avtal”, sade Erdogan på den sista dagen av de militärövningar som äger rum nära Izmir, på Turkiets Egeiska kust. “Jag skämtar inte, jag talar på allvar. Den här nationen är beslutsam.”

Grekland och Turkiet är Nato-allierade, men har en historia av dispyter om en rad frågor, inklusive mineralutvinning i östra Medelhavet och rivaliserande anspråk i Egeiska havet.

De två länderna var nära krig tre gånger under det senaste halvseklet, senast 1996 om äganderätten till en obebodd ö i östra Egeiska havet. Men Ankara har på senare tid ifrågasatt Greklands suveränitet över stora, bebodda grekiska öar – Rhodos, Kos och Lesbos, till exempel, skulle uppfylla beskrivningen av “militariserade” öar.

“Vi varnar Grekland för att hålla sig borta från drömmar, uttalanden och handlingar som kommer att leda till ånger, precis som för hundra år sedan, och att återvända till sitt förnuft”, sade den turkiske ledaren. För hundra år sedan besegrade Turkiet Grekland efter ett treårigt krig där grekiska arméer invaderade västra Turkiet.

Grekland hävdar att Turkiet medvetet har misstolkat fördragen och säger att landet har laglig grund för att försvara sig efter fientliga handlingar från Ankara, inklusive ett långvarigt krigshot om Grekland utvidgar sitt territorialvatten.

Senare på torsdagen gjorde Erdogan det sällsynta draget att twittra på grekiska och engelska och sade: “Eftersom Turkiet inte kommer att avstå från sina rättigheter i Egeiska havet, kommer Turkiet inte heller att tveka att använda sig av sina rättigheter som följer av internationella fördrag i frågan om öarnas demilitarisering.”

Den grekiska regeringens talesman Giannis Oikonomou kommenterade att Erdogans val av grekiska var “anmärkningsvärt”.

“Grekiska är känt som förnuftets, frihetens och rättvisans språk”, sade han. “Den taktik som Turkiet har valt faller inte under någon av dessa kategorier”.

Tidigare sade Oikonomou att Grekland hanterade de turkiska “provokationerna” med “lugn och beslutsamhet”.

“Det är tydligt för alla att vårt land har uppgraderat sitt geostrategiska och geopolitiska fotavtryck samt sin avskräckningskapacitet för att när som helst kunna försvara sin nationella suveränitet och sina suveräna rättigheter”, sade han.

Samtidigt upprepade Erdogan också Turkiets beslutsamhet att inleda en ny gränsöverskridande offensiv i Syrien med målet att driva tillbaka den syriska kurdiska milisen och skapa en buffertzon på 30 kilometer. Turkiet betraktar milisen som en förlängning av det förbjudna Kurdiska arbetarpartiet, PKK.

“Vi kommer aldrig att tillåta upprättandet av terrorkorridorer längs vårt lands gränser, och vi kommer definitivt att slutföra de delar av vår säkerhetszon som saknas”, sade den turkiske ledaren.

Erdogan fortsatte: “Vi hoppas att ingen av våra verkliga allierade och vänner kommer att motsätta sig våra legitima säkerhetsfrågor.”

Erdogan har sagt att Turkiets nya offensiv i Syrien kommer att rikta in sig på städerna Tall Rifat och Manbij, som ligger väster om floden Eufrat och varifrån de syriska kurdiska kämparna inleder attacker mot turkiska mål.

Källa: AP News

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Optimized by Optimole

Upptäck mer från cronander.net

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa