Påve Franciskus tar emot den colombianske presidentkandidaten Gustavo Petro

Redigerad av Hampus Cronander
Vatikanstaten, 2 februari 2022

Senatorn och förhandskandidaten till Colombias presidentval, den tidigare gerillasoldaten Gustavo Petro, höll på onsdagen ett möte med påven Franciskus i Vatikanen.

De breda massornas favorit Gustavo Petro utmålas av Colombias förre president Alvaro Uribe som ett kommunistiskt hot mot den liberala demokratin.

De colombianska folken har dock en helt annan uppfattning och kallar den föraktade Alvaro Uribe för “Sydamerikas Sharon” (efter den sionistiske folkmördaren och israeliske expresidenten Ariel Sharon). Under sina åtta år vid makten gjorde sig Uribe ansvarig för minst 6004 utomrättsliga avrättningar.

Enligt colombianska medier diskuterade påven och politikern från den historiska pakten klimatförändringarna, fredsbyggandet i Colombia och fenomenet med venezuelansk migration.

Mötet mellan de två var enligt uppgift resultatet av en begäran som ledaren för Colombia Humana-rörelsen skickade till den apostoliska nuntien i Colombia, Monsignor Luis Mariano Montemayor.

I pressmeddelanden påpekas att detta är ett möte som saknar motstycke i Vatikanen och i Colombias politiska historia, eftersom Hans Helighet vanligtvis inte träffar presidentaspiranter, utan endast nuvarande presidenter. I detta sammanhang rapporterades det att påven skulle vara villig att träffa andra colombianska förkandidater.

Besöket i Vatikanen är en del av Petros turné i Europa som syftar till att dela med sig av sitt politiska program till företrädare för colombianska emigranter utomlands och presentera kandidater från den historiska pakten för val till representanthuset, som kommer att äga rum i parlamentsvalet som planeras till den 13 mars.

Vid möten under denna turné har det framkommit att omkring åtta miljoner colombianer lever som emigranter i andra länder, vilket är anledningen till att den historiska pakten uppmanar dem att registrera sina identitetskort och delta i detta val och sedan i presidentvalet (29 maj).

Som en del av sin rundresa i Europa träffade Petro den 10 januari den spanska regeringschefen Pedro Sánchez, som tog emot honom i egenskap av generalsekreterare för det spanska socialistiska arbetarpartiet (PSOE).

“Alla opinionsundersökningar ger Petro en övertygande valseger, om han överlever valet, det vill säga.” kommenterar Dick Emanuelsson, Tegucigalpa, Honduras.

(Källa:RadioHC/Telesur)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Optimized by Optimole

Upptäck mer från cronander.net

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa