Ballistics Exterior Option Pricing Excel Hans Cronander

Kulturdrinkar

Hans Cronander

Häxans receptbok


Innehållsförteckning

Förord Sparris Persika Fikon
Kvitten Ägg HonungFörord

Egentligen hade den vackra Isolde tänkt ta livet av sig själv och Tristan med gift. Han hade ju utan vidare spisning huggit huvudet av hennes första brudgum. Isoldes tjänarinna Brangene tyckte emellertid att det skulle vara bra synd på ett så vackert par och bytte därför ut giftet mot en kärleksdryck, som egentligen var avsedd för gamle kung Marke, med vilken Isolde tvingats förlova sig. Naturligtvis gick det som den listiga tjänarinnan räknat ut; Tristan och Isolde tillbringade den första av många kärleksnätter tillsammans, och den grånade kungen fick se sig om efter en annan gemål… Så berättas det i den keltiska medeltidssagan om Tristan och Isolde. Den var mycket populär i tyska och franska riddarromaner på 1100-talet och har stått sig ända in i vår tid. Detta trots att receptet på den fantastiska kärleksdrycken alltid varit hemligt. Det stora problemet, när man skall blanda till ett par glas upphetsande elixir, är just att recepten alltid hållits hemliga; I bibeln, i persiska och indiska skrifter, i egyptiska, grekiska och nordiska sagor, överallt, sedan tidernas begynnelse, har man skrivit om dekokter som sätter blodet i svallning och ökar njutningen i kärlekslivet. Men man har inte lämnat ut mer än en och annan ingrediens, inte mer. Vill man få tillgång till kompletta recept, måste man göra en resa genom folktron och därmed förbunden litteratur (där finns det en hel del att hämta). Ofta är det formlikheten som, särskilt i folktron, avgör om en ingrediens är verksam eller inte (en stolt pekande sparris eller en kluven persika där kärnans kant blottas… vem kan ta miste om symboliken?). Dryckernas faktiska medicinska verkan är förmodligen tvivelaktig, så troligen vilar hemligheten just i de associationer som formlikheten väcker. Om man dessutom renar drycken i pentagrammet under davidsstjärnan och i Tetragrammatons namn förser den med vårens känslor och ungdomens styrka, så kommer den verkligen att fungera. Om kärleksdrycken skall få full effekt, måste den som blandar drycken ha renat sig med fasta från soluppgången, ett renande bad och ett par timmars kontemplation. Drycken blir som starkast om den blandats av tvenne invigda, som efter dryckens blandande välsignar den med ett ceremoniellt samlag i pentagrammets fyra väderstreck. När drycken skall användas, kan dess effekter förstärkas på allehanda sätt. Fantasin är kärlekens krydda, och allt som kan sätta den i rörelse är bra; Ljuset, musiken, kläderna, parfymerna, oljorna och rökelserna.


Sparris

Sparrisen har onekligen en tankeväckande form, något smal kanske, men i övrigt fulländad från den ansvällda toppen till roten. Sparris innehåller få kalorier och en massa vitaminer, vilket inte är en nackdel för ett aktivt kärleksliv. Sparrisen ansågs det, i den kontinentala folktron, att unga flickor inte fick äta, enär de då kunde bli gravida. Sparrisens undergörande egenskaper var kända långt utanför Europa och shejk Umar Ibn Muhammed Al Nefsawi skriver i sin bok „Den doftande trädgården": „Sparris tillsammans med stekta ägg, kamelmjölk och honung håller det manliga organet styvt dag som natt".

Blanda och kör allt i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Blanda med krossad i före serveringen. Peppra och smaka av. Servera i kylda glas.


Persika

Persikor höjer yin, den kvinnliga, andliga energin så att yang, den kroppsliga, manliga energin, börjar röra sig i en viss bestämd rytm. Det har kineserna känt till i årtusenden. „Persikoklyftan" kallar Humbert det som lockar honom mellan Dolores ben (ur Vladmir Nabakovs „Lolita"). Redan Albertus Magnus kände till persikans undergörande egenskaper. I „Hemligheternas bok" skrev den medeltide kyrkofadern att „Persikan är synnerligen verksam vid föreningen", och vi kan vara helt övertygade om att den naturkunnige biskopen inte avsåg den andliga föreningen.

Halvera persikan och kärna ur den. Skär den urkärnade halvan i små bitar och kör dessa, tillsammans med övriga ingredienser, i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda glas tillsättes tre isbitar och mineralvatten upp till randen.


Fikon

Fikon är något av det sexigaste som finns. Knappast någon annan frukt är förknippad så mycket med erotik, som denna söta, drypande, rundade och på samma gång fasta som mjuka lilla läckerhet. I nästan alla kulturer har det färska fikonet denna kvinnligt sexuella laddning. Visserligen fick Adam och Eva fikonlöv att skyla sig med, men även lövet är en sinnebild för kättja och köttets begär. Plutarkos skriver att fikonlövet är förknippat med dryckenskap och rörelse och anses likna det manliga könsorganet.

Skala 3 stora och väl mogna fikon och passera dem genom en sil och kör moset, tillsammans med övriga ingredienser, i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda champagneglas tillsättes två isbitar och champagne upp till randen (rör försiktigt, bubblorna skall vara kvar).


Kvitten

Kvitten, inte äpple, var det som Eva gav till Adam från visdomens träd. Det var ett kvitten som den trojanske prinsen Paris på berget Ida gav Afrodite som första pris i en skönhetstävling. Som belöning kunde han röva bort den sköna Helena (vilket startade det trojanska kriget). Den grekiske lagstiftaren Solon lät alla sina unga brudar äta en bit kvitten före bröllopsnatten. Kvitten gör nämligen den sexuella debuten lustfylld och harmonisk, något som denne fridsamme man högt värdesatte. Kvitten är nära släkt med de päron som odlas hos oss. Det kan vara svårt att få tag på kvitten och de kan i nödfall bytas ut mot päron.

Kör ingredienserna i drinkmixer eller bearbeta med mixerstav. Vid serveringen i kylda champagneglas tillsättes två isbitar och champagne upp till randen (rör försiktigt, bubblorna skall vara kvar).


Ägg

Ägg, helst råa, är bra för potensen. Det har nästan alla i alla tider känt till, och få bättre än läkaren Giovanni Marinello, som på 1500-talet skrev en av de första gynekologiböckerna. Manlig impotens räknade han som en kvinnosjukdom, och botemedlet var råa ägg kryddade med en nypa torkad och mald tjurpung. Ägg är ock bra för fruktbarheten. Enligt gammal judisk sed ger man bruden ett rått ägg innan hon går i bröllopssäng, och i islamiska länder är det brukligt att skriva koranens sura 112, som handlar om det gudabehagliga i barnalstringen på ett ägg som brudparet delar på.

Rör samman vodka och kahlúha och förvara blandningen i en burk. Vispa ihop grädden och ägglikören så att den tjocknar något och förvara detta i en annan burk. Häll vid serveringen vodkablandningen över tre isbitar i ett cocktailglas och tillsätt mycket försiktigt vispet, så att drycken får två tydliga skikt.


Honung

Honung väcker de döda till liv. Inte underligt att honung i långa tider över hela världen använts för att sätta sprätt på kärlekslivet. I den grekiska gudaberättelsen låter fruktbarhetsgudinnan Demeter baka honungskakor i form av kvinnliga och manliga genitalier till sina fester, och deltagarna lät sig väl smaka. I orienten åt man honung för att öka spermaproduktionen. Och Catherina Sforza, Giovanni av Medicis liderliga mor, visste vad som väckte lusten hos hennes unga nattliga besökare. Ett kilo honung och litet kokt ödla är vad som behövs för att hålla lemmen vid liv hela natten…

Blanda ingredienserna noga. Tillsätt två isbitar vid serveringen.


Ballistics Exterior Option Pricing Excel Hans Cronander

tufee® Service - Google™ Pagerank™.


Ballistics and Option Pricing at the Personal Shooting Page by Hans Cronander